טוב שם משמן טוב

האם הייתם רוכבים על דגם אופניים ששמו תחת גדול?
אחד הנושאים המרתקים ביותר בתחום השפה של המין האנושי הוא עניין השיום (הענקת שם למשהו). מיום בו בני האדם היו מפותחים מספיק, הענקת שמות לבני מינם, הפכה לעניין מורכב ומרתק.

מדהים לגלות כיצד במהלך הדורות השתנו הכללים והאופנות, ספק אם מישהו יבחר לילדיו שמות שהיו מקובלים בעבר כמו כלב (בן יפונה) או סוס יושב (אצל האינדיאנים) ותודו שיהיה מוזר לו למלכת שבא היו קוראים טיילור... אבל חוץ משמות לאנשים, אנו אוהבים לתת שמות לחפצים.

שיום חפצים גם הוא עולם ומלואו וגם הוא עבר תהפוכות לא קטנות. קחו את עולם הרכב למשל, הרכב הראשון שיוצר באופן סדרתי פשוט נקרא Model T וזה לא מפתיע בהתחשב בעובדה שפורד בעצמו נהג להתלוצץ על העובדה שיש רק דגם אחד וצבע אחד ואמר: "הציבור יכול לקבל אותה בכל צבע שירצה, כל עוד הוא שחור..."

אך מאחר ואחד המאפיינים האנושיים הוא הרצון להיות שונה ומיוחד, לא חלף זמן רב עד שבדומה לבגדים, תכשיטים, מוסיקה ו... בעצם כל אספקט של חיינו, גם עולם הרכב החל לייצר רבבות דגמים שכל אחד נבדל מרעהו בעיצוב, בצבעים ובמאפיינים כך שכל אחד, יוכל למצוא את המכונית שקולעת להעדפותיו וטעמו.

לאור האמור, לא מפתיע לגלות כי גם ענף האופניים עבר בדיוק את אותו תהליך. לאחר שעברו תהליך פיתוח שהביא אותם לבשלות מבנית ו"קיבוע" צורני המתבסס על שני משולשים, החלו יצרני האופניים לתת פרשנויות שונות (ולפעמים מאד משונות) למוצר ובעיקר השקיעו בכל אותם מאפיינים חיצוניים שאמורים לכבוש את ליבם של הצרכנים.
 
מעבר לגיאומטריה המותאמת לסגנון רכיבה זה או אחר, לא חלף זמן רב ובשוק הופיע מגוון עצום של עיצובים וכיום, מעבר למפרט הפונקציונאלי, מקדישים היצרנים הרבה משאבים זמן ומחשבה לעיצוב המוצר עצמו בהיבט הוויזואלי.

אך מה בעניין שיום?
אם לחזור לרגע לעולם הרכב, הרי שעניין מתן שמות לדגמים הוא חלק בלתי נפרד מהמיתוג. על אף שמעטים מאיתנו מקדישים משמעות לעניין השם, הרי שבמקרים מסוימים יש גם יש לו כזו. רוצים דוגמה? אחד הדגמים היותר מוכרים של יצרן הרכב מיטצובישי, הוא רכב השטח פג'רו. אך מי מכם שדובר מעט ספרדית, יודע אל נכון שמשמעות המילה פג'רו (Pajero) הנהגית בדרום אמריקה פחרו, הינה גסה מאד. כמה גסה? מצאנו את ההסבר הכי עדין והנה הוא לפניכם: "He who fiddles with himself for sexual gratification". עכשיו ברור לכם מדוע החברה שינתה את שם הדגם המופץ בדרום אמריקה ל-Montero...

ישנן עוד דוגמאות רבות וכשצוללים עמוק פנימה, מגלים עולם מרתק, מפתיע ומשעשע מאד. אבל אנחנו כאן בגלל האופניים, אז בואו נדבר עליהם.

מתן שמות לדגמי אופניים אינו שונה מענפים אחרים. גם כאן שולטים שיקולים שיווקיים ומיתוגיים המתבטאים במתן שמות שונים ומשונים.

מספרים ואותיות (איזה שעמום...):

בדיוק כמו מיודענו פורד, ישנם יצרנים שפשוט בוחרים במספרים או בשילוב של מספרים ואותיות כנהוג בחברות רכב דוגמת BMW. אם לא ידעתם, על פי רוב, למספרים ולאותיות יש משמעות והם לא נבחרים באקראי. מספרים בעולם הרכב על פי רוב מציינים פשוט את נפח המנוע ובאופניים? ובכן, הם יכולים לציין את מהלך המתלה, קוטר הגלגל וכיו"ב נתונים. דוגמה? Pivot 429 הוא דגם אופניים עם מהלך מתלה של 4 אינטש וגלגלי 29. יש שיאמרו שלבחירת שם דגם "משעממת" יש יותר יתרונות מחסרונות. אז נכון, זה פחות מסעיר מלהצהיר שאתה נווד מסוקס וקשוח (ע"ע Nomad) אבל מצד שני זה מקטין את הסיכוי שמישהו יפסול את הדגם שלך כי קוראים לו "אוננות"...

מקומות:

חברות רבות קוראות לדגמים שלהן פשוט על שם מקומות. דוגמאות לכך הם Schwinn Moab, Jamis Durango ואחרים.

מילים משפות זרות:

בדומה לאלו שמקעקעים על זרועם אות או משפט בסנסקריט עתיקה או סינית ובטוחים שמשמעותה היא "שלווה" או "אומץ" ורק מאוחר יותר מגלים לחרדתם שבעצם מדובר במרק ירקות, כך גם יצרני אופניים בוחרים שמות משפות זרות שאמורים לתת למוצר נופך מסתורי ומעצים. דוגמאות לכך הם Morewood Kwela (משמעות המילה קוולה בשפת הזולו היא "לטפס"), Ventana El Ciclon שמשמעותה פשוט – הציקלון (סערה טרופית) אבל תודו שבספרדית זה נשמע יותר עוצמתי, Gary Fisher HOO KOO E KOO שהוא שמו של שבט אינדיאנים עתיק, Mukluk שהוא מגף של אסקימואים וכמובן סדרת היאקוזה המיתולוגית של חברת Iron Horse שזכתה לכמה וכמה דגמים עם שמות הלקוחים מעולמה המסעיר של המאפיה היפנית כמו Aniki, Ojiki ו-Kumicho שמשמעותה ביפנית היא פשוט "בוס".

חיות:

שמות של חיות הם עניין מוזר, משום מה "אריה" לבנים נחשב לשם מקובל, אבל למה "לביאה" לבת לא תופס? גם בתחום האופניים חברות לא פעם בוחרות בשמות של בעלי חיים וגם במקרה הזה, הבחירות יכולות להיות מובנות יותר כמו Giant Iguana (אם כי במחשבה שניה... איגואנה?) או פחות כמו Vassago Jabberwocky שהוא יצור מיתולוגי מסתורי. אחד החיבורים המשעשעים בין בעלי חיים לאופניים שייך לחברת Surly שאחד הדגמים האייקוניים שלהם נקרא karate monkey. אל תשאלו אותנו למה :-).

צחוקים אתכם:

עולם הרכיבה נחלק דיכוטומית לרוכבי כביש ושטח. הראשונים נחשבים ל"מבוגרים האחראיים" והאחרונים לקצת יותר משוחררים ושמות הדגמים מעידים על כך. אך גם בתוך הענף שלנו, ענף השטח, יש את הסולידיים יותר ואת המופרעים של הכיתה הטיפולית... רכיבת אופניים כבר הפכה מזמן לתרבות בפני עצמה שכוללת סממנים מובהקים לכל דיסציפלינת רכיבה. רוכבי ה-DH נחשבים ל"מטורללים" שאין להם פחד ויחד עם חבריהם לענף הקפיצות (slopestyle) מחזיקים בפאסון ווייב ייחודי וכך גם שמות האופניים שלהם. מי שהתחיל לרכוב לפני יותר מעשור זוכר ודאי את ה"מסריחולים" או בשמם הרשמי Kona Stinky ואם כבר ביצרן הזה עסקינן, הרי שהוא ידוע בבחירות המגניבות שלו לשמות עם פנינים כמו JAKE THE SNAKE ו Explosif. אה, ואם להיות סתם מסריחים זה לא מספיק לכם, אז יש גם את ה"מסריחולים – דה-לוקס".

סתם מגניבויות:

זו אולי הקטגוריה הכי גדולה והיא כוללת עשרות (אם לא מאות שמות) כאשר תכלס, השמות הללו פשוט אמורים לגרום לרוכב להתחבר אסוציאטיבית לשם. או שלא. הנה מבחר קטנטן (יש כאמור עוד המווווןןן): Aggressor, Blur, Dirt Diggler, La Bomba, Butcher, Lightning, Java Boy, Tall boy, Pantera, Psyclone, Zaskar, Fury, Abra Cadabra, Oracle, Spark, Nimble ,Vitamin T yelli screamy ועוד כיד הדמיון הטובה על היצרנים...

גסויות (תודו שכבר חיכיתם לקטגוריה הזו...):

אז כן, משום מה ישנם יצרנים שחושבים שלתת לאופניים שלהם שם גס, יעשה להם שירות טוב. אנחנו מניחים שזה קשור לניסיון לייצר איזה וייב סביב המותג. הנה כמה דוגמאות (ברשותכם לא נתרגם את המילים, אם ממש דחוף לכם תחפשו בגוגל :-P): Stiffee, Hummer, G-Spot, Hooker ויש אפילו donkadonk...

האם שמות כאלו תופסים? ובכן, אנחנו מניחים שיש רוכבים שחושבים שזה משעשע. אחרים, כמו במקרה של Tranny (שמשמעותו טרנסג'נדר) גרמו לאנשים אי נוחות ואפילו עוררו ויכוחים ברשת כמו בדיון הזה.

הזווית הישראלית

ולבסוף, איך אפשר בלי השמות שלנו... ישראל אינה מעצמת ייצור אופניים (בינתיים) אבל קמו פה לאורך השנים כמה חברות כמו אופני סגל שבונים אופני מגנזיום, חרש-אופן המיתולוגית ובשנים האחרונות גם בוני אופניים עצמאיים שייצרו שלדות בוטיק. וכאשר אתה בונה לעצמך אופניים אצל "חייט", אתה יכול גם לבחור להם את השם. אחד הפרויקטים הראשונים מסוג זה היה של מנחם זיבצינר שהיה חלוץ שבנה לעצמו אופניים אצל ארי רוזנצוויג והעניק להם את השם הכה מחייב - Zoola.
ואיך אפשר להיפרד בלי אחד הדגמים האייקוניים שזכה לכל כך הרבה דאחקות :-)
Giant Butte (גבעה ענקית) שהפך ל...
 
 
ואתם, לו יכולתם לבחור שם לאופניים שלכם, כיצד הייתם קוראים להם?
כתב: אילון שגיא

עוד על רכיבת אופניים

הוסף תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות